•   Snabb leverans
  •   Stort utbud
  •   Fri frakt över 1000 kr
  •   Bonuspoäng på alla köp
Cart0

Allt om discgolf / FAQ

Vad är discgolf?

Det var egentligen inte speciellt länge sedan som sporten återigen började uppmärksammas på allvar bland utövare världen över, men trots det så har den redan kommit att åter bli så stor både på proffs- och hobbynivå. Fler och fler ses bära iväg på sina ryggsäckar fyllda till bredden av discar av alla dess slag på sin fria tid och vart man än vänder sig i landet så byggs nya banor och gamla rustas upp eller byggs ut. Men vad är då egentligen discgolf? Vem är sporten till för och hur svårt är det att komma igång för den intresserade?

Historia

Exakt när utövandet av discgolf egentligen startade är svårt att säga då det är en sport som vuxit fram successivt under en längre tid. Däremot är 1975 ett viktigt år eftersom det var då det första kedjehålet/den första discgolfkorgen kom till och man såg sporten formas till vad den är idag. Den första banan installerades redan året därefter i Kanada och 1980 kunde också vi här i Sverige njuta av vår alldeles första runda. Det kanske inte finns något självklart svar på vart sporten uppstod eller mer exakt när, men en sak kan man dock enas om. Discogolf är en oerhört populär och snabbt växande sport runt om i världen och det är helt klart lätt att förstå varför. Det är en sysselsättning som kan tilltala precis vem som helst och det är enkelt att komma igång även om det krävs tid och träning för att lära sig behärska tekniken. Dessutom så bjuder den in till en stund av socialt umgänge samtidigt som man kommer nära naturen.

Spelet

Principen i discgolf är enkel; det gäller att ta sig runt en på förhand utmärkt discgolf-bana med så få kast som det bara går. Det gäller helt enkelt att kunna kontrollera sin discs flykt så skickligt som möjligt för att undvika hinder och svårigheter som man kommer att stöta på. Banorna brukar bestå antingen av 9 eller 18 hål och svårighetsgraderna styrs dels av hålens varierande längder men också av de hinder som finns längs med i form av träd, buskar och olika höjdskillnader. ”Hålet” som avslutar varje bara består utav en rund metallkorg och ett antal kedjor som hänger ned från korgens ovansida för att bromsa discen så att den kan landa stadigt och därmed avsluta hålet.

Discar

Tack vare den explosionsartade banutbreddningen vi ser idag så är discgolfen tillgänglig för i stort sett alla och det enda man behöver ha för själva utövandet är en disc. I övrigt räcker det med bekväma kläder och praktiska skor. När det kommer till discarna så finns det flera olika typer indelade i olika kategorier att välja mellan. Som nybörjare räcker det dock gott och väl med att bara äga en om man vill hålla nere på kostnaderna.

De olika typerna

De olika typerna brukar delas in i kategorierna putters, midrange och drivers för att tydliggöra vilka deras starkaste egenskaper är. Drivers delas vidare också in ytterligare i två stycken underkategorier; distance och fairway. Anledningen till att det finns olika är att de är olika hjälpsamma åt olika ändamål. (Vill du veta mer om de olika typerna så kan du gå in under fliken discar här på sidan och se närmre på alternativen vi har att erbjuda. Vi bjussar också på en genomgående guide rörande hur du genom 4 enkla steg kan hitta den rätta discen för dig.)

Att välja rätt disc

Det är inte bara ens erfarenhet som spelare som avgör en rundas slutresultat. Det är också viktigt att man bär på rätt utrustning och då framförallt rätt discar i förhållande till ens färdigheter och banans karaktär. Svårt att hitta rätt eftersom du inte riktigt vet vad du bör söka efter? Här kommer en liten köpguide för att vägleda dig i rätt riktning.

Att välja disc i fyra steg

1. Rätt typ

Först och främst så måste du vara på det klara kring vad det är för typ av disc du söker. Distance, fairway, midrange eller putt & approach? Är man redo att satsa lite mer eller har man större visioner för sitt framtida spel så är en grunduppsättning innehållandes en driver, en midrange och en putter en mycket bra början. Vill man däremot börja i mindre skala så är det en bra midrange man bör satsa på då de klarar av att färdas relativt långt och dessutom också till stor del klarar av att maskera en nybörjares teknikbrister.

2. Stabilitet (Turn&Fade)

Nu när du vet vilken typ av disc det är du är ute efter så är det dags att gå vidare in på de mer tekniska bitarna och testa ut en med rätt stabilitet (turn) för ditt personliga kasttryck. Stabiliteten som anges för de olika discarna beskriver hur mycket en disc kan förväntas vika av mot höger respektive vänster då den kastas. Som högerhänt bör man satsa på en s.k. understabil (-) men det finns också överstabila (+) samt neutrala discar (0) som förväntas gå mer rakt. Är du nybörjare eller kastar du ännu inte längre än runt 70-80 meter så är överstabila discar inte att rekommendera just på grund utav att de drar allt för kraftigt åt vänster. I det här fallet är det mer lönt att satsa på discar som ligger på minusskalan för att senare när man blivit mer van i kläderna testa på de överstabila alternativen.

3. Sedan har vi olika Märken och sorters plast att välja mellan

Det är egentligen inte någon större skillnad mellan olika märken utan här handlar det allra främst om ens personliga tycke och smak. Däremot så finns det vissa skillnader inom olika plastserier så här kan man med fördel lägga lite större åtanke. Standardplasten uppfattas generellt sett som aningens sträv i sin yta och är därför också bra för greppvänligheten. Den s.k. candy-plasten i sin tur är glattare, men till skillnad från standardplasten betydligt mycket mer stryktålig.

4. Viktens betydelse

En disc brukar i regel väga omkring 165g – 180g och den generella regeln talar för att ju lättare de är i vikten, desto mer understabila tenderar de också att bli p.g.a. att de inte hanterar vindmotståndet lika väl. Tyngre i sin tur bör alltså vara till fördel för den som vill få till en stabilare flygtur, dock glider de lättare bättre så om man klarar av att få iväg en disc med högre kraft så kommer en lättare också kunna ta sig längre.

En liten lathund för nybörjare

  • Märke – Spelar egentligen ingen större roll så välj det som känns rätt för dig.
  • Typ - Satsa på en midrange om du bara ska köpa en. Annars en driver (distance/fairway), en midrange och en putter.
  • Plast – Standardplasten är billigare och ger ett bättre grepp. Du får i regel det du betalar för så söker du högre kvalité och hållbarhet så bör du gå upp i prisklasserna.
  • Stabilitet – Börja alltid med en understabil disc oavsett om du är höger- eller vänsterhänt.
  • Vikt – Börja gärna med en som väger lite mindre om discen är snabb (speed). De får lättare bättre glid även vid lägre hastigheter.
  • Färg – Ta en färg som du enkelt kommer att kunna upptäcka där den ligger.

Discarnas olika egenskaper

Vill man veta mer om de olika discarnas specifika ”personligheter” och egenskaper så ska man kika närmre på dess angivna Flight Ratings. Dessa presenteras uppdelade i fyra stycken olika kategorier (speed, glide, turn och fade) och används just för att beskriva olika aspekter som påverkar dess rörelse och potential under flygning. Här kommer en liten beskrivning av vad de olika siffrorna redogör för.

Speed

Discens hastighet anges i graderna 1-13 och siffran som tilldelats beskriver dess potentiella förmåga att skära genom luften. En disc som fått en högre siffra angiven är helt enkelt formad för att dels kunna färdas snabbare i luften, men också för att ta sig längre än de med lägre hastigheter. Putters har hastighet 1 – 2 och dessa discar är också de som är allra långsammast, men samtidigt också de som är lättast att kontrollera. 3 – 5 flyger aningens längre och blir på samma gång också svårare att styra. För en nybörjare är 6 – 7 lämpliga medans 8 – 13, de s.k. höghastighetsdiscarna kräver större erfarenhet och snabbare liksom skickligare kastarm för att de ska flyga som tänkt.

Glide

En discs glide anges genom graderna 1 – 7 och beskriver kort och gott dess unika förmåga till att vidhålla loft under flygningen. Som nybörjare bör man alltid satsa på en disc med bättre glide. Det samma gäller de som är ute efter att prestera maximalt rent längdmässigt, speciellt då spelet går i motvind.

Turn

Discens turn beskriver dess tendenser till att böja eller vända över mot höger under flygningens inledande del. +1 beskriver de discar som är mest resistenta till att dra höger och -5 står för det motsatta. Dessa kan man alltså förvänta sig vända över kraftigare. En understabil disc, d.v.s. en med större tendens till att svänga höger då den kommer upp i högre hastighet behöver man inte få iväg med lika hög utgångshasighet för att den sedan ska färdas i en rak bana som med de överstabila. Därför så bör man också som nybörjare, innan man riktigt hittat sin teknik, välja en med en lägre siffra för dess turn. På så vis kommer man öka sina chanser till längre kast.

Fade

En discs fade markerar och meddelar dess tendens till att svänga åt vänster vid slutet av själva flygningen och graderna som man använder sig utav här ligger mellan 0 – 5. En disc som fått en nolla angiven under fade avslutar flygningen i rakast bana medan en som fått graden fem i sin tur kommer att svänga betydligt mycket kraftigare mot slutet. Putters brukar ha en anmärkningsvärt låg fade, speciellt om man tar och jämför dess grader med en driver. Som nybörjare bör man helt klart använda sig utav en disc med lägre fadegrad eftersom dessa flyger rakare och därmed också är betydligt mycket enklare att kasta med. Dock så är de med en högre grad mer pålitliga då spelet sker i kraftigare vindförhållanden.

Nybörjare?

Som nybörjare kan det vara svårt att förstå vad det är man bör satsa på just för att man inte har några tidigare erfarenheter att utgå ifrån och inte heller någon större kunskap att förlita sig på. Dock så brukar man generellt sett rekommendera en ny inom sporten till att börja med en lägre hastighet, lägre turn samt lägre fade. Ett klassiskt knep för att få fram discens användarvänlighet är att man plussar samman siffrorna som anges för dess turn och fade. Ju högre summan blir, desto mer svårkastad kan man också förvänta sig att discen är och därav helt enkelt mindre lämplig att börja med. Ett annat relativt vanligt misstag som en nybörjare ofta gör är att de satsar på någon form av höghastighets-disc i hopp om att på så vis bli starkare i sitt spel. För dessa krävs en van kastarm med högre hastighet liksom kontroll. Utan det kommer de inte att fungera lika effektivt och dessutom bli oerhört svåra att kontrollera. Just därför tjänar man mer på att satsa på en med lägre gradering.

Produkter

Handla

Information